Indlæser

Skriv dit søgeord

Ting til børneværelset

Klæder skaber folk

Sara august 31, 2019

Du behøver ikke elske mode for at forstå, at der er en sammenhæng mellem den måde, vi ser ud på, og den måde andre opfatter os på. Det kaldes modepsykologi. Tøj er altid en af de ting, vi analyserer, når vi møder et nyt menneske. Det tøj, vi har på, kan vise et image af os selv, som vi gerne vil have andre til at se. Måden, vi klæder os på, siger meget om, hvem vi er. Det, vi gerne vil udtrykke med vores tøj, er ikke altid, hvad andre ser.

Den teknologiske udvikling har gjort mode betydningsfuld. I starten var formålet med tøj at holde os varme, tørre og beskyttede mod sol og skidt. Det gjaldt vores overlevelse.

Lidt efter lidt begyndte mennesker at bruge tøj til mere praktisk anvendelse (som lommer i bukserne). Som den teknologiske udvikling skred frem begyndte tøjet at miste sin vigtighed i forhold til overlevelse og praktiske egenskaber.

Tøj hjælper os ikke længere kun til at overleve og gøre vores hverdag lettere. Selvom tøj stadig er et praktisk redskab, har det også fået en anden betydning. Eksempelvis kan vi se, hvordan visse typer tøj eller mærker kan komme til at repræsentere en vis status.

https://nielsens.dk/

En anden stor indflydelse på vores modevalg er resultatet af millioner af års udvikling som mennesker. Som med mange dyr tyder den evolutionære psykologis koncept om at finde en mage på, at vores adfærd bestemmes af vores indsats for at finde en mage og formere os.

Evnen til at vælge tøj giver også muligheder. Vi kan adskille os fra andre og udtrykker vores individualitet, hvilket gør os mere attraktive overfor personen, vi gerne vil danne par med. Tænk på en påfugl, der viser sine farverige fjer for at tiltrække en mage. På den anden side kan vi også bruge tøj til at falde ind i mængden og gå ubemærket hen. Hvis vi eksempelvis tager uniform på eller klæder os homogent i et bestemt miljø for midlertidigt at skjule vores identitet.
Dog er tøjvalgets overfladiske betydning sjældent er det eneste, der bestemmer, hvordan andre opfatter os. Det er ikke kun vores tøj, der betyder noget, men også hvordan vi bærer det, og hvordan vi sammensætter det.

Inspiration til dit look

Søger du inspiration til dit look, så skulle du besøge Nielsens – Nielsens er en tøjbutik for både kvinder, mænd og teenz, med 18 butikker fordelt over hele landet, og du kan også shoppe online.

Forrige artikel
Næste artikel